Etape 9 Grønland. Til Qaanaaq - Thule
Qaanaaq/ Thule

Hvad kan jeg høre lige nu... mens jeg sidder højt hævet over havet, med udsigt fra træpladerne uden for mit logi i Qaanaaq.

Elvens svage fossen i det fjerne...et par bløde bølgeskvulp...lidt svage tordenrumlen fra kælvning af isfjelde langt derude i bugten...et par unger der leger...et enkelt hundehyl...et par grusede trind et sted på vejen... ellers vel ikke andet... her er sandelig stille klokken 20.30 mens solen stadig varmer og glitre i det svagt krusende hav med de spredte store isfjelde og den evige indlandsis... som flødeskummet på lagkagen derover mod den stadig dybblå himmel uden en eneste sky... på de forrevne høje fjelde og Politikkenas Bræ omkring 30 km borte, set som det var lige herude.

Efter en flyvetur hvor jeg sandelig fik tager revanche fra den stormomsuste tur Danmark - Ilulissat i starten af juli hvor jeg absolut intet så, er jeg ankommet til Qaanaaq og indlogeret, uden rindende vand eller andet end tørkloset og strøm, efter en så flot flyvetur så intet kan beskrive det.
Stedet er som at komme til det vilde vest, blot er det Grønland, støvede grusede små veje på den forholdsvis jævnt stigende skråning mod fjeldet.
Turen herop tog omkring 4 timer med mellemlanding på Upernaviks fjeldtop, så fik jeg overraskende også prøvet dette. Blev helt vemodig da jeg stod uden for flyet og nød en smøg, hvor jeg kunne se øen rundt og byen derned på fjeldskråningen. Mindes den dejlige uge heroppe hos den grønlandske familie...men de er jo flyttet nu...for øvrigt skulle vi alle her sikkerheds scannes, idet flyet efter Qaanaaq skulle lande i Thule, den eneste rute der sikkerheds tjekkes på flyvninger i Grønland.

Qaanaaq er vel hovedsagligt et fangersamfund, men mere herom når jeg er bedre informeret J.
Der er sydpå til Thule Air Bace, 8-10 timer i en båd afhængig af størrelsen, eller om vinteren to dage med hundeslæde over fjorden, op over indlandsisen og Politikens Bræ (hvis man tør), eller 45 min i helikopter.
Materialer og andet gods der ikke kommer pr. fly bliver sejlet hertil, herefter fragtet ind over det lavvandede område enten i små både, eller med det store landgangs lignende skib. Faktisk som lignende de landgangs fartøjer man ser på film og andet når stormtropper landsættes på stranden.
Stævnen sejles helt op på stranden og af og på kan køre store entreprenør maskiner og andet. Materialer og vare stables på sandstranden og hentes af firehjuls pickup, eller de små velegnede firehjuls med store dæk, nærmest en mellemting mellem en motorcykel og lille traktor, meget handige og snilde og så kan de køre herlig hurtigt på de ujævne, grusede og stejle veje.

Var med et smut til kaffemik hos noget familie til min vært, der fejrede fødselsdag, men desværre var lagkagerne spist.
hvor herligt... har lige været i bad oppe i stedets officielle badehus for de badeløse...
der er en del hjem der ikke har eget bad, så det er en tur for en flad tyver med varmt vand, dog ikke i weekender, samtidig er det stedet hvor du vasker dit tøj, så du vælger selv programmet, hurtigt vask eller grundig vask.
Ligeså herligt nu at kan sidde ude i den kølige morgensol og skrive på dette vidunderlige instrument anbragt på mine knæ, se , lugte og høre omgivelserne mens tankerne ruller.
Vandvognen kører rundt og en enkelt maskine dernede på stranden flytter bygnings tømmer, den lokale betjent kommer rullende rundt på sin formiddagstur og snespurve ungerne samles, for at øve sig til efterårets træk mod andre egne...jøsses for et kæmpe torden bulder derude, kan desværre ikke få øje på isfjeldet der kælver, men der er også mange og mindst 30 km over til den anden side, måske det også var en af gletscherne derover der kælvede......
Og så er der selvfølgelig lige lokums tømmer...n der køre rundt med traktor og gummivogn og tømmer tørklosetterne.
Pokkers også kan se på min pc jeg har adgang til DMI...s trådløse netværk, men kan ikke finde ud af hvordan jeg gør, Mikkel siger ellers det er så nemt...DMI har en off. Vejrstation i Qaanaaq. Kunne jeg logge mig på den kunne jeg sende og læse breve...uuha...fy...

Vil i dag forsøge kontakt med en fanger i bygden Saropuluk (Se billeder herfra), han skulle vist være japaner og have været fanger heroppe i over 30 år. Navarana siger han i øjeblikket tager på Hvidhvalefangst nord på mod Etah, så der er med at være der.
Ellers venter jeg med spænding på Greenpeace skibets forventede ankomst om vel en uge, så skibet ligge godt skjult i en lille bugt uden for Ilulissat, officielt for at lave undersøgelser om den globale opvarmning. Greenpeace er på ...charme offensiv... i det Grølanske , officielt for at lave undersøgelser om den globale opvarmning, samt deltage i verdenskongressen i Ilulissat derom.
Men grønlænderne har stadig et ambivalent forhold til Greenpeace, grundet deres hetz mod sælfangst engang tilbage i 80...erne, der jo totalt ødelagde mange grønlænders livsgrundlag.
Igen... officielt i aviser og radio tager grønlænderne pænt imod dem, men...men ikke lige hvad jeg hører... de lukker så underligt af når snakken kommer derom... for øvrigt et meget udbredt fænomen når talen kommer på vanskelige ting...så bliver der en larmende tavshed...
Copyright © Kurt Frede Mikkelsen. Alle rettigheder forbeholdes.
Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af eller kopiering fra denne hjemmeside eller dele deraf
er uden skriftlig samtykke forbudt ifølge gældende dansk lov om ophavsret.