Etape 5 Grønland. Lidt mere fra Upernavik og danske...
i aftes kunne øjnes en mørk stribe ude over havet og en lille halv time efter så... pludseligt blæste det op og senere regnede det, det var ikke gode tegn for vores tur mandag.

Men nu kl. 11.00 mandag formiddag er havet igen blankt, der er mest overskyet men der øjnes opklaring ind imellem, men ude over havet ruller der tågebanker. Så jeg venter og studere vejret, mens jeg sidder på min sten og skuer ud over havet, samt lytter til de forskellige meget adskilte lyde byen frembringer sådan en rolig formiddag.
Om muligheden for vi kan gennemfører turen afhænger af fanger Christians vurdering senere.
Lidt underligt han planlagede turen til mandag sent, for lørdag aften sagde han at han havde ondt i knæene og dette betyder dårligt vejr, men måske han kunne mærke det allerede ville blive bedre mandag eftermiddag... J jeg venter og ser tiden an...

...sådan kan det gå heroppe, først var det vejret og så er det motoren, klokken er nu otte aften og jeg må se i øjnene ikke at komme på denne spændende tur... så for ikke skuffelsen skal tage overhånd, har jeg undersøgt muligheden for at tage bygd båden nordpå... han skulle efter sigende være ædru igen, idet båden er ude at sejle...

nabo fruen råbte ud af vinduet ned til os, at hun havde mad hvis der var nogen der var sulten og det passede mig ganske udmærket... det er dem som arbejder på børne- og ungdomskollektivet.
Et ganske nyt hus havde de, han har selv bygget det over de sidste to... år. Nydeligt indrettet, meget i kendt stil hjemme fra...lige bort set fra udsigten....
...hun er en rigtig drillepind hende den lille...så er det skærmen hun er ved at krølle .. så er det blyanten hun forsøger at putte i kaffekanden... så er det tasterne hun trykker på, så er det min mobil der er interessant osv phyy..y og hun forståe ikke hvqaqaassad ... jeg opgiver...

Nå prøver igen... hun er nu sød, den lille altså...

Jeg skal ned og besøge børne- og ungdomskollektivet i morgen, hvis jeg ikke kommer ud at sejle...
Igen underligt, for det var netop her jeg søgte om praktikplads for et halv år siden... og der havde de ikke brug for praktikanter... dette har de ikke hørt noget om...så det bliver da sjovt at kunne sige hej, her har i mig så...
Husk...for 14 dage siden havde jeg ikke planlagt at stå her i Upernavik...

Var hen på eftermiddagen en tur nede i den gamle bydel... som ikke er et museum, men fuld beboet... sammen med Juliane, samt besøge kirkegården hvor hendes forældre begge blev begravet sidste år.
Det er denne specielle form, idet kisten står oven på fjeldet og der så støbes en beton klods rundt den. Ovenpå ligger som regel et hav af plastik blomster.

Hun fortalte en del om hendes barndom blandt de gamle huse der omfattede kirken, handelsbestyrerboligen selve handlen, butikken m.m. ret interessant at høre om hendes sanse erindringer fra den gang, som dog kun er ca. 38 år siden. Men meget er sket på disse år.

Igen får jeg en sådan lidt trist fornemmelse i maven, når der fortælles om tidligere danske ...herrefolk... for sådan er der mange der opførte sig.
Et lille eks:
På kirken står Upernivik ... altså med i og ikke a... dette skyldes,har jeg fået fortalt, en dansk overmand der ikke var i stand til at skrive navnet rigtig på et formular... og ikke ville indrømme dette og i stedet omdøbte stedet til Upernavik.
Upernivik betyder nemlig... ...sommerstedet......stedet hvor man rejser hen...

Sådan høre jeg små episoder, gamle...men også indimellem af nyere dato, om disse danske der indimellem opfører sig som herrefolket.
Skal dog her tilføjes, at mange er godt lidt( kan lide dem)... nu om dage.

Besøgte også Naravanas grav, gift med polarforsker Peter Freuchen...for at i skal tro jeg er fuld af løgn... så siger jeg jer bare, at hende Juliane har kontakt med , jeg måske kan bo hos i Qaanaaq... ja hun hedder Naravana og er opkaldt efter Peter Freuchens hustru, idet hendes mors søsters mands søster var Peters freuchens første hustru Navarana...fik i den...som tingene dog hænger sammen... gad vide hvornår jeg møder Ejner Mikkelsens Grønlandske efterkommere og finder ud af slægtskabet... ha ...ha... J
Husk på mange af disse eventyrer har efterkommer både af dansk og grønlandsk oprindelse....idet heller ikke de, kunne holde fingrene for sig selv...


Lidt om de visse danske folkevalgtes navlebeskuelse...
Jeg hører ind imellem forunderlige og uforståelige ting heroppe, som for eksempel at Grønlænder i Danmark skal kunne tale rigtig dansk for at kunne modtage kontanthjælp.
Vil det ikke sige at for eksempel en Vendelbo eller sønderjyde bosat i København ikke må tale sit sprog, for der er jo heller ingen derover der forstår hvad de siger. Vi er da alle født med samme pas og i samme kongerige.
Hvad med ordblinde der ikke kan læse og stave... kan de heller ikke få hjælp fra det offentlige.
Beklager venner kunne ikke lade være...
Copyright © Kurt Frede Mikkelsen. Alle rettigheder forbeholdes.
Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af eller kopiering fra denne hjemmeside eller dele deraf
er uden skriftlig samtykke forbudt ifølge gældende dansk lov om ophavsret.