Etape 5 Australien Cairns Nordøst Australien… Queensland
Cairns Nordøst Australien... Queensland
7. januar 2006
bondefangeri af værste skuffe
tur i regnskoven

...denne tidlige morgen lystig opstemt og forventningsfulde, blev vi hentet af en minibus, nu skulle vi rigtig på tur. Opleve regnskoven, køre i det gamle bjergtog gennem bjergene, sejle på en flod i junglen, se aboriginer i naturlige omgivelser, flyve over regnskoven i svævebane, have lunch-frokost i naturen. m.m.
Mini bussen blev nu hurtigt udskiftet med en større, med farverige jungle dekorationer malet på siderne...hvor vi 60 mennesker i alt, godt stuvet sammen, kørte mod. Kuranda nationalpark.
Allerede kort efter start begyndte vi med et afledende ping pong humor og lidt ironi, som en overspringshandling for dette turist menageri.
Togturen var jævn flot, og Henrik brillerede med at vise outbacken ud af vinduet. J
Regnskoven var helt klart med mange fremmedartede træ og plante sorter, men ikke mere regnskov end en almindelig togtur gennem Grejsdalen på vej til seminariet i Jelling, en forårs morgen.
Sejlturen var med et stort militærkøretøj, der i kravle tempo kravlede sig gennem dette forslidte område, mens den kåde regnskovs safari klædte unge chauffør fortalte vidt og bredt, iblandet underlige morsomheder, tydeligt påvirket af et par ungmøer bag ham der interessant fulgte en hver af hans bevægelser. Det var da utroligt alle de giftige planter og buske han havde spist af, og så endda kunne sidde her i fuld flirt med ung møerne.
Ned i floden gik det, der dog blot var et mudret vandhul uden nogen tegn på liv, krokodillerne som vi var blevet lovet, lå og sov deres tornerosesøvn bag hegn og gitter i haven vi lige havde set. Køretøjet viste sig også at være til at sejle med, har vist været brugt i jungle krig engang.
Blot gik der kun 5 minutter så stoppede den med en skraldene lyd lige da den begyndte at sejle, ganske belejligt var en anden maskine lige inden for rækkevidde og samtaleanlægge blev flittigt brugt, det til trods de nemt kunne have talt direkte sammen i lav tone, nå ...vi blev gennet over i den anden åbne sejlende militærkøretøj og gelejdet hjem til farmen, der var et sandt turistmarked.

Uanset hvad vi end skulle ind og se kostede det ekstra, et par steder var dog med i turen. Men hvert sted startede med vi skulle gennem et sandt marked af turist ting og andre salgsvare, som skulle man tro vi var på Vorbasse marked.
Billeder kunne købes... til et anseeligt beløb af os alle i fartøjet , taget af et kamera der var placeret midt i ...junglen....
Der kunne tages billeder sammen med en koala bjørn, blot kostede det 120 kr.
Aboriginer optræden med spydkast, bommerang og aboriginer dans fulgte... så faldt fatter i søvn i den kvælende hede...det til trods for de lavede et inferno af larm.
Frokosten i det grønne, der var inkluderet, blev indtaget i et kæmpe cafeteria lignende palads, med et i øvrigt ok stort ta... selv bord, med en pris på en lille øl til Henrik på kr. 50.-
Her var som i en myretue eller nærmer tamit bo, der vrimlede med kinesere, som så mange andre steder...ikke noget skidt om dem, de er et skikkeligt og omgængelig rejsende folkefærd, blot så forbistret mange i flok.
Dagen sluttede med en tur i Sky Rayl, en svævebane der går over ...regnskoven... og over vandfaldet, dette var dog dagens højdepunkt, men nu var vi så møre efter dages skuffende strabadser, at den blev kørt hjem på rutinen, det til trods for en ganske storslået udsigt over de høje træer dybt derned. Visse steder dog som svævede vi lige i toppen at disse høje træer.

Vi var havnet i en sand turistfælde og den klappede med et brag om os. Ja sådan får man penge ud af intet anende kineser eller asiater som der var så mange af og så lige os.
Nå...jeg fik da købt et kænguru skind til at hænge ved siden af mit Grønlandske sælskind. Kænguruer er ikke fredet i Australien og det er da bedre der er nogen der skyder kænguruerne, så skindet kan sælges til fordel for de undertrykte aboriginer, end det er de store fede farmer der driver rovmord på disse specielle dyr, idet de ødelægger deres afgrøder. Der er et stigende antal kænguruer, hvilket efter min mening kommer grundet menneskets indblanden i naturens naturlige rytme, ved at opdyrke landet, der så giver yderligere føde til disse dyr og udrydder kænguruernes naturlige fjender.

Se det var en dag hvor vi alle tre blev klogere, om end vi godt var forberedt på dette kunne ske...blot ikke for os...altså at blive bondefanget. J
Bondefangeri af værste skuffe og så til en så anseelig pris at dette hurtigt måtte glemmes.

Men vi havde en herlig dag i vores eget selskab, med meget moro og pudsige indfald. Egentlig så hyggede vi os svedende døsige.
disse ...stinger... ...brandmand...

en dag hvor vi, i bedste nymodens backpacker stil, tilbragte ved vores hver især medbragte bærbare computer, opkoblet vandre hjemmets trådløse netværk, for at finde og booke tog og nyt overnatningssted 1200km længere mod syd.
Dagen sluttede af med torden og regn i moderate mængder.
Der er i realiteten regntid i det nordligste Australien i øjeblikket, men lige i år er de indtil videre ramt af usædvanlig mangel på regn og lige så usædvanlig langvarig hedebølge. A..phy...ha...
Der har været flere haj angreb på badene i Brisbane og en pige er død efter at være blevet forbrændt af en af disse ...stinger... ...brandmand.... Deres gift rammer nervesystemet, mennesket går i krampe og får hjertestop.
En ...stinger... er en lille vandmand lignende gople, med flere meter lange fange arme. Selve klumpen, vandmanden, er ikke større end en tennis bold, som regel mindre...
Disse ...stinger... krokodiller og især hajer findes mest på den lange strækning, her inde bag det store rev, en strækning på op mod 2000km Nordøst Australien. Der er ikke mange steder der bades direkte i havet, og gøres det er det under skarpt opsyn.
Aviserne koger nærmest over i øjeblikket med den ene skræk historie efter den anden. I en ellers generelt meget positiv Australsk nyheds medie, både tv og dagblade.
vi må videre
..ja lige nu sen aften... er Maya i gang med trimmeren, for at lave hanekam på Henrik ... og vi skal ud og færdes mellem borgerlige mennesker i toget i morgen, gad vide om vi får en plads. Jo jo...hvad kærlighed ikke kan gøre...

ellers en udpræget afslapningsdag med lidt af ingenting, i vente position og opladning til den videre færd sydover...afsluttet med grill ved poolen.

Efter én tre dage samme sted er jeg atter ladet op og begynder at få en form for uro, jeg er jo i et meget fremmed land og kommer her måske aldrig igen, så jeg må på farten igen for at se og opleve kontinentets forandringer under rejsen. Det er det at se og mærke naturens, klimaets, kulturens og menneskernes forandringer under rejsen gennem lande der griber mig og giver følelse af liv, vel kan jeg lide at ligge ved vandet, sidde og snakke i skyggen, bade.... men så skal bølgerne være meget høje og vandet varmt, ellers bliver jeg aldrig våd...men denne dasen skal ikke vare for længe, der skal input til gennem sanserne.
Atter i toget...
fra Cairns til Airlie Beach...

Ja. ..så skrumler vi atter derned over i toget fra Cairns gennem Øst Australiens kuperede natur, lige fra fascinerende skue... af bløde grønne jungle eller skovklædte bjergsider, sine steder med træer i silhuet mod himmelen langs bjergkammene, slående lighed med den kinesiske mur... til sumplignende store områder og store floder, et par enkelte steder anes det turkis blå hav, opdyrkede marker samt store områder med systematiske række plantede banantræer, må det være, er ikke sikker, store marker med en kraftig busket strit plante, række op og række ned, der kan minde om rismarker, hvilket det ikke er, men en frø art afgrøde må det være, sandelig også her enkelte termit boer, her nærmest grå - hvide og ikke større end 3/4m, samt disse underlige malplacerede bilvrag derinde i bushen... til baggårds lignende lange indkørsler til de største byer, heldigvis også flotte palme beplantede forstæder, der sætter en i sydlandsk sambarytmisk stemning. Eller måske bare en kedelig simulering af en californisk Hollywood forstad.
En sådan rejse i tog, ligesom de tidligere, giver mig altid tid til refleksion og filtrering af tidligere indtryk, egentlig mest fra den daglige hverdag derhjemme, som jeg lider så godt.
Ikke mange stede, det skulle da lige være en lang gåtur i sne fygning, eller langs det brusende Vesterhav, kommer tanker og fantasi løbende som en hjemmevideo deroppe nord for øjnene.
Varmen denne dag...startede rimelig trykkende, ikke overvældende men faretruende og det er nu endt med et mega regn skyld.
Selv ...kamphanen..., der har fået hanekam, klippet af Maya og ungmøen har fundet ind i en togrejses rytme. Stille pludrende samtidig læsende om kommende mål og forventninger... Toget ruller i sneglefart grundet det kraftige regnvejr med oversvømmede vandløb.
Vi sidder tørt og dejligt køligt herinde i det airconditionerede tog i en vogn med gode sæder og bred gang samt få mennesker, til forskel fra den foran der er fyldt med familier med børn. Aner ikke hvorfor vi har fået denne status, som fattig rygsæk rejsende, endda fik jeg 10% nedslag, grundet det backpacker pas jeg gav 30 AUS doller for, de er tjent hjem mange gange siden.
Airlie Beach...

...ja hvad kan en sådan dag, på dette kønne men muligheds forladte sted, hvis man ikke lige er til skørtejagt, høj musik og en lang meget dyr to dages tur til Frieser island...så gå med...

Tidlig op og en tur, mens de unge sover og byen endnu slumre, langs bugten ind i byen for at proviantere til morgenmaden.

En slendre tur senere gennem den, nu her senere på formiddagen, folkerige turistet hovedgade, med en mangfoldighed af mere eller minder farverige nødvendigheder, på en sted som dette med et hav der ikke kan bades i.
Rundt en tur i den faktisk flotte park ned til havet, med den indlands store pool omkranset af eksotiske palmer.
En tur ind i det airconditionerede lille rejseselskab, med en sød blond moden kvinde med en venlighed der trækker, da jeg stak hovedet ind og en blød stemme der satte fantasier om underlige spørgsmål igang...blot for at undersøge priser og muligheder for at flyve til New Zealand, da jeg pludselig fik lyst til der skulle ske lidt mere. Denne seance tog lidt tid, idet hun selv med forskellige alternativer prøvede at forlænge mit ophold og vores snak herinde. Med et lille vemodigt smil hilste hun af...
En hente pizza og så ned under palmerne ved stranden i mørket, en bænk og bord med udsigt til den månebeskinnede bugt gennem de nedhængende palmeblade, bort fra menneskeskabt støj og larm hvor end man færdes i en sådan turistet by, jo her kan tanker og snak få frit løb, eller også bare sige ingenting, at sige ingenting siger nogen gange mere end en hel masse unødvendige ord...
sidder tidlig morgen uden for mit logi, med den evindelige højtaler hvor end fa...du vil sætte dig... godt under tag med den silende morgen regn og begyndende kvælende varme, med udsigt over den, her ved højvande, meget smukke bugt med sejlbåde liggende for svaj langt derude, grundet det store tidevands forskel.
Ja der var så denne dag...

Flotten heimer
liggeplads
nedtur
Vel ombord på toget tidlig aften, sidder jeg her i salonen og skumme, vi har fået en dyr ligge plads som den eneste mulighed for overhovedet at komme med toget og så lige over togets kompressor, hvilken inferno af larm. Og så siger hun det er ganske normalt og de ikke kan gøre noget derved, de kunne da give os et andet rum at sove i, men nej...kr. 300 for at sidde op en hel nat alligevel, så var det da at fortrække med sure tæer i bunke vognen.
Ellers er vores humør ok her sent aften ombord på det sydgående tog, der skal føre os gennem natten og den halve næste dag, sydover de næste 1000 til 12ookm.
Det går nu ganske godt med sammenholdet og fleksibiliteten, vi finder ud deraf hen ad vejen og tager endnu ikke noget så tungt, virker som vi alle tre er indstillet på dette skal gå fint, vi kender jo også hinanden fra diverse fælles projekter på seminariet og ikke mindst fra den legendariske studietur til Tyrkiet, hvor vi fik arrangeret det således, at alle institutions besøgende faldt på den første dag.
Herefter var der dømt ferie og indforstået, at der ikke blevet snakket studie turs opgaven før vi var hjemme igen...og sandelig det blev overholdt, hvilket beviser holdets værd som en helhed.
Tror noget af denne ånd også skinner igennem her, og så er Maya og Henrik jo to meget fleksible mennesker, der nok har deres mening og kan fyrer en finke af, men også er indstillet på at klippe og file lidt her og der.
Og der har egentligt ikke været så meget endnu, husk på vi er sammen døgnet rundt og sover i samme rum, hvor jeg føler med dem...
Og de er et ganske nyforelsket par fra i sommers, der ikke har været sammen siden da, grundet deres hver især udenlandspraktik i hvert deres land. Godt gået Maya og Henrik...

Airlie Beach var faktisk et ganske udmærket sted, med megen mulighed for gå turer langs promenaden under eksotiske palmer, spise forskellige landes mad, kikke forretninger og gå på barer, købe turer til anlagte eksotiske steder, plaske i swimming poolen, og sidde og drikke øl på kanten, betragtende de nærmeste g-strengs modeller, lytte og filosofere svedende mens regnen plasker ned og varmen trykker, klaske myg og skynde sig på toilettet lige efter rengøringen...jo jo mulighederne er mangfoldige et sådant turist sted.
...ååhhh hvilken nat og jeg der er så glad for tog og ikke meget kan slå mig ud i den henseende, men men.... RESTEN FØLGER NÆSTE GANG....

Samt ankomsten til nogle paradisiske dage....J=smil

..............................................Slut......................................
Copyright © Kurt Frede Mikkelsen. Alle rettigheder forbeholdes.
Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af eller kopiering fra denne hjemmeside eller dele deraf
er uden skriftlig samtykke forbudt ifølge gældende dansk lov om ophavsret.