Etape 1 Australien Fra Grønland til Australien
Australien december 2005 til februar 2006


Rigtig glædelig jul....

Fra Grønland til Australien


Tænk sig efter måneder, med sne og frost siden midten af september.... pludselig at slå øjnene op i flyet over Singapore og se fuld dagslys, grønne marker og frodige skove, en herlig brusende fornemmelse ...
Indtil nu... fly fra Ilulissat til Sønderstrøm Fjord, fly Sønderstrømfjord til Kastrup, fly Kastrup London, fly London til Singapore og nu siddende i 10.000m højde, fly Singapore til Sydney i Australien.
En hastig indkvartering hos Hella og Preben, de hjertens varme og interesserede mennesker, der så velvilligt stod parat fra tirsdag til torsdag aften, med flæskesteg og rødkål m.m., for at modtage en forsinket herre fra det kolde nord, blot for at sove 4 timer i den til lejligheden, af Preben frembragte seng fra andet steds.
Det blev en livlig og god snak, til de små timer. Om end jeg var lidt mør efter den voldsomme tur.
Herligt de ville, ikke mindst på disse vilkår, ja... de fik vist ej noget valg J


Tilbage kort fra starten, skrevet i flyet
...så startede jeg som nogen er bekendt, tirsdag morgen kl. 5 i Ilulissat Grønland.
Men ak der var storm langs hele vestkysten, så de små fly ikke kunne starte og lande på de korte baner, nogle steder være end andre steder, men blæser de inde et sted breder det sig til andre.
Indkvartering på Hotel Arctic i Ilulissat, med fuld forplejning.
Nogle hastige ture i hotellets bil gennem snefoget og mørket, for at ordne forskellige ting på falderebet. Katrina skulle jo have en julegave...
Sov 1½ time om natten...

Turen er gået helt fint fra London i dette store 747 BORING, om end turen syd om Bangladesh og over den Bengalske bugt mod Bangkok og Singapore var temmelig urolig. Den store maskine hoppede og dansede så det var en fryd, i en højde af 11500 meter over jorden og med en hastighed, der til tider nærmede sig 1000km i timen, skarpt fulgt af en vis herre... over monitoren på sæde ryggen foran.... der kedede sig på pladsen uden vindue, lyset slukket og nedrullede gardiner uden udsyn til andre, end sovende og urolige medpassagerer.

Ombookede på den én time korte mellemlanding... hvor der lige kunne nås en smøg i det dertil indrettede udendørs junglelignende gårdhave med en, for mig pludselig slående kvælende fugtig hede... efter ihærdig indsats min plads i Singapore og fik en vindues plads, foran et forældre par med to små, skrigende og sparkende i sæde ryggen, unger. Nok ikke uden grund sædet var blevet ledigt.
Men jeg trives bedst med at kunne se ud og følge begivenhederne, her de sidst 6-7oookm til Sydney fra Singapore, det er jo ikke hver dag jeg får muligheden for at se hele Australien sådan lidt foroven, og så skulle...stå i at sidde og glo på en monitor, om det så bare er mørk nat eller skyer, hvad det ikke er nu, er det herligt at følge med... i hvad der passeres dybt dernede... ud af vinduet.
Følelsen af at rejse komme rigtig frem, når jeg i natten dybt dernede kan følge ruten, ved at pejle mig frem til lyset af de store byer, ja selv den store hovedfærdsels åre sås tydeligt i natten, sidste år, på samme strækning syd for Himalaya bjergene.
Får en følelse som en sardin i en lukket dåse, om end jeg af grunde aldrig har prøvet dette, når jeg sidder klemt inde i midten af , maskinen ,så jeg lever fint med de larmende unger, høretelefonerne er jo opfundet og lige nu ryster og hopper maskinen igen voldsomt, skulle minsandten tro jeg sad i et lille Grønlands fly langs kysten deroppe...

Så blev middagen indkasseret, serveret af noget mere kvindelig ynde end denne feministiske mandsbesætning, der vimsede rundt på den første del af turen Down Under.
Tror faktisk det var mor og datter der styrede begivenhederne, på afdelingen hvor jeg er placeret, nu med herlige udsigter til hvide skyer, vel vidende at Jakarta og Sumatra med flere eksotiske øer og landområder passeres dybt dernede. Datteren med kraftigt hvidfarvet hår, med det forvirrende moderne dybt sorte som tydelig markering af de inderste hår.
Var i larmen her på Monky klasse ikke i stand til, at høre hvad den yndige ældre model spurgte om, men med den grønlandske KOGE kunst i dyb erindring, bad jeg med en lidt for hurtig og høj stemme om,...bare ikke fich. Ikke fordi jeg ikke lider fisk , det gør jeg faktisk i mange afskygninger, men grønlænderne er i de grad i stand til at KOGE det hele til plukfisk. Og så endda med et saligt herligt grin om munden...

Underligt dybt dernede kan øjnes de hvidskummende strande, ser ud som det er et hvidt skum rundt alle de små øer. Ligner ikke det er oprørt hav.
Sumatra er lige passeret, eller var det Jakarta, med de store skovklædte områder eller jungle, som nu er kommet til syne og her også de hvide skumlignende strande som overgang til det dybt blå hav, et flot skue.
fra minus 15 grader til plus 42grader

...herligt så er jeg ankommet til Newcastle i Australien ,efter en togtur lillejuleaften på tre timer gennem det mørke Australien, var fremme ved disse herlige mennesker kl. 24.oo.

i dag juleaften er her 42 grader i skyggen, den eneste trøst derved er, at de andre også stønner og puster trods lang tid i Australien. For mig er det som en bombe med denne varme og fugtige luft. Men her er grønt og dejligt.

Risengrøden er sat over og Maya pusler lidt ophedet med gaverne.
En tur i den lokale kirke går vi kl. 18.
Hvorefter Stegt kænguru tilberedes og det spille julemusik og ædes friske grønsager, for en gang skyld rigtig friske.
Ris A...la...manden er på vej og Henrik har lige skaffet en gave til mandel gave.

Selv føler jeg det som har jeg optræk til influenza, hvilket nok skyldtes min lange rejse.
Juleaften med kænguru steg

...tidligt denne morgen vågnede jeg ved lyde fra medbeboer i dette hus, hendes klukkende morgenfriske latter, samt solen ubønhørlige, men endnu dejlige, morgenstråler her lige i synet denne morgenen.
Fire - fem timers søvn, ér vel nok i et så fremmed land her til en begyndelse. Og end omstillingen fra det høje kolde nord til denne hede tager sin tid.
Tidsforskellen og den forvirrende søvnrytme, eller faktiske mangel må søvn, mærker mig ikke så meget, det er med at komme op her i starten, når man ganske automatisk vågner tidligt, så kan slendrian tildenser altid tilpasses senere.

Og hvilken hyggelig juleaften helt i dansk stil, lige med undtagelsen af heden og alt det andet. En rigtig dejlig aften og medlevende arrangeret af Maya og Henrik, med kirkegang kl. 18...en glad alternativ familie gudstjeneste, i denne ældre, men vel ikke mere end 300 år gamle træ bygget høje kirke med tre skib. Og fine ikoner malet på vinduerne. Et herligt impulsivt børnekor, i hast arrangeret af en badutspringer til præst, et hav af unger var her og selve altergangen var et rent masse tilløb, hvor vi alle drak af de samme 4 bægere der blev budt rundt

...tilbage til jule arrangementet, Kænguru steg og ris a... la... mande, samt herlig rundsang om det ca. 20 cm høje af Maya frembragte ...grantræ... juletræ, med julesange fra hæfter, medbragt fra en lille pakke gave i Grønland. Jo jo... det var dejligt.
Pakke udpakning på stille og engageret vis, med en ad gangen oplæsning af kort m.m., herlig lille tradition.
To meget betænkelige gaver til en rejseforvirret mand, der ikke lige havde tænkt på gaver til venerne, et par lange praktiske ...surfeshorts... med masser af lommer og en T-shirt i praktisk farve, modtog jeg med røde ører denne sene aftenstund, virkelig en kærkommen gave til en rejsende, med rygsækken fyldt med vintertøj.

Ris a... la... manden blev indtaget et stykke over midnat, med mandelgave til hvem..., ja hvem kan have fortjent den, efter ikke i erindringen at kunne huske om den nogensinde er faldet ud til denne side. Drengene og forældre blev kontaktet pr. telefon, med fortælling om nyligt overstået juleaften, mens de derhjemme... ha ha ...kun var nået frem til kirketiden, på en kold klam juleaftensdags eftermiddag.


Julehedebølgen
Juleaftensdag hernede brillerede med en, selv for de lokale, ekstrem hed dag, og en bekymret opringning fra en tænksom og hjertelig bekendt til Henrik, om ikke gæsten fra Grønland, såfremt han ville overleve dagen, skulle komme ud til deres airconditionerede hus... virkelig en gestus, man kunne forstå, idet temperaturen var kravlet helt op på 42 graders varme, ledsaget af en stødende meget kraftig ørkenvind, der føltes som den brændte huden i ansigtet, og med en nylige oplevelse af mindre forfrysninger på kinderne i den diametrale modsatte verden i Grønland, for blot få dage siden, var det en lidt speciel følelse der bredte sig i kroppen og mit indre.
1. juledags frokost i grønne omgivelser og svømme bassin


1. juledag i Australien...
åhhh ja hvor er livet på mange områder unægtelig nemmere, når man til de fleste tider kan være udendørs i et herligt grønt landskab og det dejligste sommervejr. Hedebølgen fra i går med 42 grader er i dag erstattet med dybblå himmel og vel ...kun... 28 grader.

Vi blev hentet af arbejdskollegaer til Henrik og kørte gennem et grønt landskab med Stillehavet derude og så´ søer indimellem skovene, bebygget med rigmands villakvarterer. Jo der er også velstand mange steder i Australien.
Nath (kollegaen til Henrik) en munter ung herlig snakkende, hyperaktiv, om sig farende, dejligt smilende, indfølende kvinde, hun fortalte at de fleste lå fra 5 til 10 mil. Kroner og derover i anskaffelsespris.
En ganske ny måde for mig at fejre 1. juledagsfrokost på, nemlig hos en velstående herre og familie med mange gæster, venner og familie der selv medbragte maden, eller havde aftalt hvem der gjorde. Samt drikkevare til eget forbrug. En rigtig sommer hygge picknick lignende arrangement.
Det meste foregik indendørs, idet aircondition var at foretrække frem for solen derude. Døre og vinduer stod dog åbne og det meste foregik i skyggen på altanen, med udsigt over denne store indlands saltvands sø, hvor større motorbåde lystigt skøjtede rundt.
Landskabet her kunne vel sammenlignes med områderne omkring Silkeborg blot lidt større. Glade og venlige mennesker og børn mest små, der gladelig under kærlig opsyn muntrede sig i svømme poolen. Et mægtigt ta... selv bord med Australske specialiteter, vel kalkun, kylling, gris og mærkelig nok ikke okse, der skulle da ellers være mange stude i Australien og ej heller ikke Kænguru, som de selv helst ikke spiser J, is deserter og chokolade deserter...ja ja maven manglede ikke noget. Og så alle disse sommerlige klædte kvinder, tøede den lidt bundfrosne mand op, der troede han helt var groet i stok...

Overvældes flere gange af det uvirkelige i, at jeg for få øjeblikke siden, stod helt oppe i det højarktiske område på Grønland i Ilulissat og tilranede mig forfrysningsmærker på kinderne og så pludselig fejrer jul, på en fremmede måde under helt andre forhold, ja det hele er bare helt modsat, helt omme og nede på den anden side jorden. Samtidig undres jeg over hvad vi små mennesker med den helt lave beskedne indkomst egentlig, når der prioriteres målrettet økonomisk og med hensyn til livsstil, uden at forringe ens levekår, faktisk kan få ud af disse små midler...

.......................................... slut...fortsættelse følget i etape 2......................
Copyright © Kurt Frede Mikkelsen. Alle rettigheder forbeholdes.
Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af eller kopiering fra denne hjemmeside eller dele deraf
er uden skriftlig samtykke forbudt ifølge gældende dansk lov om ophavsret.